Diamant

Oud Goud

De diamant is een van de duurste steensoorten. Diamant is dan ook erg gewild en erg schaars. Diamant wordt voor meerdere dingen gebruikt. Hieronder leest u over de eigenschappen van de diamant en waar deze voor gebruikt wordt.

 

 

Diamant

De diamant kent natuurlijk veel industriële toepassingen door zijn hardheid. Hiernaast ziet diamant er ook erg mooi uit, waardoor diamant veel bij sieraden en juwelen gebruikt wordt. De diamant is dan ook niet zomaar het symbool van liefde en schoonheid. Diamant is, net zoals voor de jaartelling, nog steeds erg gewild. In dit artikel vindt u algemene informatie over de diamant.

De geschiedenis van diamant

De geschiedenis van diamant gaat al gauw terug tot meer dan 2500 voor Christus. Het schijnt dat de Chinezen rond dit jaartal al diamanten gebruikten om edelstenen te polijsten. In India werd diamant rond deze tijd al gebruikt voor sieraden. In Europa was het ongeveer de 6e tot 5e eeuw voor Christus dat diamant bekend werd.

Diamant, wat is dat nou?Diamant

De diamant wordt nog steeds als de belangrijkste edelsteen ter wereld gezien. De diamant heeft dan ook altijd, tegenover goud en zilver, speciale aandacht gekregen. De diamant is een allotrope vorm van koolstof, welke als delfstof aangetroffen wordt. Hiernaast kan diamant ook in laboratoria gemaakt worden. Diamant is, voor zover bekend, het hardste materiaal dat in de natuur gevonden wordt. Hardheid wordt vaak op de hardheidsschaal van Mohs uitgedrukt. Aangezien diamant het ijkpunt voor hardheid is, is diamant schaal 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Vanwege deze extreme hardheid, wordt diamant in de industrie onder andere voor slijpen, boren, snijden en polijsten gebruikt.

Hoe ontstaat diamant?

Diamant wordt gevormd door samen persing van koolstof. Dit gebeurt onder hoge druk en op een diepte van 140 tot 190 kilometer diepte inde aardmantel. Diamant wordt naar het aardoppervlak gebracht door middel van explosieve vulkanen. Dit vulkanische gesteente heeft een blauwe kleur. Het wordt kimberliet genoemd, genoemd naar de plaats Kimberley in Zuid Afrika. Naast deze voorkomens in kimberlietspijpen en de directe omgeving komt diamant ook voor in alluviale afzettingen. In India was het de delta van de Krishna rivier van jongs af aan de vindplaats van alluviale diamanten. Een gevonden diamant is economisch pas winstgevend als minimaal 1 karaat diamant van edelsteen kwaliteit per ton gesteente aanwezig is. Over het algemeen wordt diamant het meeste gevonden doe mijnen waarbij er in een bepaald stuk grond gegraven wordt tot de edelsteen houdende laag.

Meerdere slijpvormen

Er zijn natuurlijk verschillende vormen waarin diamanten geslepen worden. Diamanten zijn onder andere ook zo kostbaar doordat diamanten alleen door middel van diamanten gesneden kunnen worden. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende slijpvormen.

Slijpvormen
Ronde slijpvorm De ronde slijpvorm is veruit de meest gekozen slijpvorm. Dit slijpsel wordt vaak ook het briljant slijpsel genoemd. Dit slijpsel is de afgelopen jaren het meeste onderzocht om zo de beste slijpvorm te kunnen vinden. Hierbij was het de bedoeling om te onderzoeken hoe je de meeste schittering uit de diamant kon krijgen. Een ronde slijpvorm bestaat bijna altijd uit 57 facetten.

Rechthoekige slijpvorm

Het rechthoekige slijpsel lijkt erg veel op de vierkante slijpvorm. Het rechthoekige slijpsel geeft een bijzonder resultaat. Hierbij lijkt het diamant zelf een stuk groter.
Vierkante slijpvorm Na de ronde slijpvorm is de vierkante slijpvorm de meest voorkomende. Vooral bij ringen met zijstenen worden de vierkant geslepen stenen als zijstenen gebruikt. Vooral voor verlovingsringen is de vierkante slijpvorm het meest gebruikt.
Ovale slijpvorm Vaak wordt het ovale slijpsel gecombineerd in sieraden met briljant geslepen diamanten. Hierdoor is de schittering ook snel te vergelijken met briljanten. Een diamant met ovale slijpvorm heeft 56 facetten.
Hartvormige slijpvorm Doordat de hartvormige slijpvorm meerdere facetten heeft, heeft deze slijpvorm prachtige schitteringen. Ook deze slijpvorm wordt veel bij verlovingsringen gebruikt.

 

Het diamantcertificaat

Iedereen die een diamant in bezit heeft, kan dit laten certificeren. Dit zal niet gratis zijn, aangezien dit door een onafhankelijk bureau uitgevoerd moet worden. In principe is een diamantcertificaat een document dat alle vitale gegevens van de desbetreffende diamant bevat. Aangezien de kosten van het krijgen van een certificaat op kan lopen tot een paar honderd euro, wordt het vrijwel alleen bij de grotere, duurdere diamanten gedaan. Een diamantcertificaat beschrijft alleen de karakteristieken van een diamant. Het diamantcertificaat zegt niks over de financiële waarde van het diamant.
 

Diamant verkopen bij OudGoud.nl

OudGoud.nl staat niet alleen voor u klaar om uw goud en zilver af te nemen. Hiernaast nemen wij ook graag uw diamant in. U kunt vrijblijvend uw diamant laten taxeren in onze winkel. Vervolgens zullen wij uw diamant wegen om te kijken wat u diamant waard kan zijn. Deze waarde zal bepaald worden door ook naar de huidige diamantprijzen te kijken. OudGoud.nl weet u wel altijd de hoogste prijs voor uw diamant te geven.

Op het moment dat u het verkregen bedrag bij ons in de winkel besteedt, ontvangt u 20% korting op onze collectie. Via deze weg kunt u oude sieraden inwisselen voor de nieuwste sieraden! De winkel van OudGoud.nl, gelegen in Monnickendam, heeft een groot aanbod van diverse topmerken sieraden en juwelen. Kom snel langs om te kijken wat u voor uw diamant krijgt! Uiteraard is een afspraak maken ook mogelijk.

Onze winkel bestaat 40 jaar
Bij ons krijgt u de hoogste en eerlijkste prijs van Nederland!

Wat kunt u bij ons verwachten?

  • Een gastvrije ontvangst
  • Gratis taxatie
  • De hoogste prijs voor uw goud & zilver
  • Contante uitbetaling of per bank

Openingstijden

Maandag: gesloten

Dinsdag t/m vrijdag: 09:30 - 18:00 uur

Zaterdag: 09:30 - 16:00 uur

Zondag: gesloten

Ontvang altijd het hoogste bedrag voor oud goud en zilver!

Bel of mail voor een afspraak: call to us 0299 - 653023 of Mail ons mail

Neem contact met mij op
*Deze velden zijn verplicht
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bekijk onze hoogste actuele prijzen!

Bekijk onze hoogste actuele prijzen!

zondag 19 juni 2022
Laatst bijgewerkt om 09:40
Goudprijzen
Karaat Keurmerk Gramprijs
8 0.333 16.68
9 0.375 18.79
10 0.416 20.84
14 0.585 29.31
18 0.750 37.58
20 0.833 41.73
21.6 0.875 43.84
22 0.900 45.09
23 0.958 48.00
23.6 0.983 49.25
24 1.000 50.10
Zilverprijzen
Klasse Keurmerk Gramprijs
Kl 4 0.720 0.34
Kl 3 0.800 0.38
Kl 2 0.835 0.40
Kl 1 0.925 0.44
Fijn 1.000 0.48

Heeft u meer dan 500 gram?

Vraag hier een offerte aan!