Goud poetsen; Hoe onderhoud ik mijn sieraden?  OudGoud.nl -
gouden sieraden

Goud poetsen; Hoe onderhoud ik mijn sieraden? 

We kennen het allemaal, ontstoken gaatjes, ketting sluitinkjes met haren ertussen. De eerste periode zal je voorzichtig zijn en misschien wat regelmatiger eraan denken om je sieraden schoon te maken. Maar ook als je ze al 20 jaar draagt, is het soms nodig om ze wat aandacht te geven. Wij zullen je vertellen hoe je zelf je sieraden kunt onderhouden.

Hoe weet ik wanneer mijn sieraden schoongemaakt moeten worden?

Zilveren sieraden krijgen na verloop van tijd een zwarte gloed, een gloed die afgeeft op je oor. Hoewel je hier minder last van hebt als je de sieraden draagt, vraagt dit edelmetaal toch zo nu en dan om een schoonmaakbeurt.


Geel gouden sieraden krijgen geen zwarte aanslag na verloop van tijd, maar worden donkerder van kleur. Witgouden sieraden daarentegen krijgen een gelige gloed. Dus wanneer je dit ziet op je sieraden weet je dat het tijd is om ze onderhanden te nemen.
Sieraden kunnen buiten aanslag ook gewoon vies worden. Denk dan aan viezigheid door make-up, crème en simpelweg door de dagelijkse klusjes te doen. Ze worden al helemaal vies, wanneer je een dagje gaat tuinieren of een workshop pottenbakken doet. Soms is schoonspoelen onder de kraan dan ook niet genoeg.

Stel bijvoorbeeld dat je solitair oorbellen draagt of een ander sieraad met een setting met edelsteentjes. De stenen in de sieraden kunnen door de ophoping van het vuil een mattere uitstraling krijgen. Gelukkig is het niet ingewikkeld om je sieraden weer te laten stralen. 

Hoe maak ik mijn sieraden schoon?

Dan komen we nu bij de volgende stap, namelijk het schoonmaken zelf. Wil je de vettigheid, zoals crème, shampoo resten en huidvet, verwijderen ga dan voor een bakje warm water met een beetje afwasmiddel. In combinatie met een zacht borsteltje of tandenborstel heb je het vuil zo weg. Dit werkt heel goud bij zettingen van edelstenen en tussen de schakels van je sieraden. Je collier of armband blinkt hierna weer als nooit te voren. Wil je de aanslag op je sieraden verwijderen, pak er dan een poetsdoek bij. Of het nou gaat om zilver of goud, de poetsdoek is altijd een goede optie. Er zijn speciale poetsdoekjes voor zilver en goud. Wij bij OudGoud.nl maken ook gebruik van deze speciale doekjes om sieraden en andere edelmetalen voorwerpen te laten shinen. Door deze simpele behandeling blaas je zo nieuw leven in je sieraden.
Helaas kunnen niet alle soorten aanslag verwijderd worden. Wanneer witgouden sieraden gelig worden kan dit alleen verholpen worden door naar de juwelier te gaan. Zij brengen dan een speciaal laagje aan om het heldere witte karakter van het sieraad terug te halen. Dit kan door middel van een laagje rhodium of platina.

Let wel op dat je niet te vaak je sieraden schoonmaakt. Door het schoonmaken, gaat er steeds een klein laagje van het edelmetaal af. 

Hoe weet ik of ik goed heb schoongemaakt? 

Je hebt goed schoongemaakt wanneer de aanslag is verdwenen en je geen vuil meer ziet. Wanneer je sieraden eruit zien alsof je ze net uit het doosje hebt gehaald. De steentjes zullen je tegemoet glinsteren, ze kunnen weer alle lichtstralen opvangen en weerkaatsen.  Dan weet je dat je goed hebt gepoetst en dat ze klaar zijn om weer te fonkelen in je oren, om je hals of om je pols!
Sommige diepere krassen krijg je niet uit je sieraden, hiermee kunt u langskomen bij ons in de winkel. Wij kunnen deze sieraden weer als nieuwe krijgen door ze te polijsten.

Uw sieraden verkopen? Neem dan eerst een kijkje bij onze gouden sieraden verkopen of zilveren sieraden verkopen pagina.

Neem contact op

Meer weten over dit onderwerp?

Gouden armband

Bel of mail ons

Bel ons

We staan u graag te woord op onze locaties

Monnickendam
Bel 0299 653 023
Amsterdam
Bel 020 730 0988
Katwijk aan Zee
Bel 071 889 5722

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende gratis taxatie aanvragen, laat hier uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.

Gerelateerde nieuwsberichten

Diamant
Diamanten

Diamant

De diamant kent veel industriële toepassingen door zijn hardheid. Wist u dat een diamant de hardste steen op aarde is? Hiernaast ziet diamant er...