Dreigend tekort aan diamanten? Feit of fabel? - OudGoud.nl
Grafiet

Dreigend tekort aan diamanten? Feit of fabel?

Stel nou dat er geen nieuwe diamanten meer gewonnen kunnen worden, dan is er zeker een dreigend tekort aan diamanten. Moeten we dan door het leven zonder fonkelende vrienden, of zijn er oplossingen voor dit probleem? Om antwoord te krijgen op deze vraag, moeten we ons afvragen hoe diamanten ontstaan. Want helaas groeien diamanten niet aan de bomen. Maar tegenwoordig doen ze dit wel in laboratoria.

Hoe ontstaan diamanten?

Diamant is een stuk samengeperste koolstof, dit samenpersen gebeurt rond de 150 kilometer onder onze aardkorst. Wanneer een vulkaan uitbarst, worden de diamanten naar het aardoppervlak gebracht. Dit is dan nog in ruwe vorm. Dit noemen we ook wel grafiet. Wanneer je een ruwe diamant ziet, zou je deze ook kunnen verwarren met een kiezel. Ze lijken namelijk heel erg op elkaar, alleen een echte kenner ziet duidelijk verschil. Diamanten worden gecreëerd bij hele hoge temperaturen en zijn dan ook te bestempelen als wonderen van moeder natuur.

Wat zijn Lab grown diamonds? 

Sinds een aantal jaar, is er een nieuw fenomeen genaamd de Lab grown diamonds. Dit zijn diamanten die in een laboratorium worden gekweekt. Dit is een redelijk nieuwe en milieuvriendelijke vorm van diamantwinning. Ze beginnen met een kleine diamant ‘zaadje’, dit is de donor diamant. Zonder deze donor groeit er niks. Doordat er koolstof om de donor heen groeit, groeit er onder hoge druk een diamant. Dit proces duurt een aantal weken in plaats van miljoenen jaren. Met het blote oog kun je het verschil tussen deze diamant en de natuurlijke diamant niet zien, ze zijn namelijk precies hetzelfde. Pas met speciale apparatuur zie je dit, gelukkig wordt er een speciaal certificaat aangeleverd bij deze lab grown diamonds. Zo kan er geen verwarring ontstaan.

Dus is het een feit of een fabel?

Er zijn verschillende voordelen die deze laboratorium diamant biedt. Ten eerste is hij een stuk goedkoper, dit kan vaak wel 30 procent schelen. Ten tweede is dat deze diamant een stuk beter is voor het milieu. Voor deze diamanten hoeven er namelijk geen mijnen gegraven te worden, ook hoeven ze niet de hele wereld over verscheept worden. Hierdoor is de CO2 uitstoot veel lager. Het antwoord op de vraag  is dus dat er nooit een tekort aan diamanten kan ontstaan, omdat daar nu een oplossing voor is. Dus laten we allemaal alleen nog maar tweedehands, vintage of lab grown diamanten kopen, dan dragen we ook nog bij aan het verkleinen van onze eigen ecologische voetprint.  

Ben je geïnteresseerd in het verkopen van diamant? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie!

Neem contact op

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende gratis taxatie aanvragen, laat hier uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.

Gerelateerde nieuwsberichten

Diamant
Diamanten

Diamant

De diamant kent veel industriële toepassingen door zijn hardheid. Wist u dat een diamant de hardste steen op aarde is? Hiernaast ziet diamant er...