Hoe weet je of iets echt goud is? - OudGoud.nl
gouden munten

Hoe weet je of iets echt goud is?

Wanneer je zeker wilt weten of je iets echt goud in je bezit hebt, kan je dat aan een aantal dingen zien. Het is een belangrijke vraag voor elke investeerder of liefhebber van goud. Naast zilver wordt goud namelijk steeds populairder als investering maar ook als verzamelobject, en daarom is het van belang om te weten hoe je de authenticiteit van goud kunt controleren. Hieronder zullen we dan ingaan op de vraag ‘hoe weet je of iets echt goud is?

  1. Zoeken naar stempels en merktekens

Waarschijnlijk een van de eenvoudigste manieren om de echtheid van goud te controleren, is door naar stempels en merktekens te zoeken. Echt goud heeft vaak een stempel waarop het karaatgehalte staat vermeld, zoals ‘999’ voor zuiver goud of ‘785’ voor 18 karaat goud,  ‘585’ voor 14 karaat en ‘375’ voor 9 karaat. Deze markeringen worden meestal aangetroffen op sieraden, munten en goudbaren.

  1. Voer een magneettest uit

Een eventuele andere snelle test is de magneet test. Want echt goud is namelijk niet magnetisch, dus als je een magneet tegen goud aanhoudt en het wordt aangetrokken, is de kans erg groot dat het niet echt is. Deze test is alleen NIET 100% nauwkeurig, omdat sommige goudlegeringen en munten met een kleine hoeveelheid ander metaal wel magnetisch kunnen zijn. Lees ook onze blog ‘Goud testen‘ waar we ingaan hoe wij goud testen op echtheid.

  1. Test de dichtheid

Echt goud heeft een hoge dichtheid, wat betekent dat het zwaar kan aanvoelen in vergelijking met andere metalen van dezelfde grootte. Een makkelijke manier om dit te doen is door het gewicht te meten, en deze te vergelijken met de bekende dichtheid van goud. Als het gewicht dan niet overeenkomt met de verwachte dichtheid van goud, kan het object nep zijn.

  1. Raadpleeg een professional

Als je nog steeds twijfelt over de dichtheid van echt goud, is het altijd verstandig om een professional te raadplegen. Er zijn veel gespecialiseerde juweliers die geavanceerde technieken en apparatuur gebruiken om de echtheid van goud te bepalen. Hoewel dit een kostbare optie kan zijn, kan het de moeite waard zijn voor gouden items van grote waarde.

Conclusie

Dus het bepalen van de authenticiteit van goud vereist een combinatie van visuele inspectie, tests en mogelijk professioneel advies. Door dus gebruik te maken van de hierboven beschreven methoden, kun je met meer vertrouwen investeren in goud en ervoor zorgen dat je waar krijgt voor je geld. Onthoud altijd dat het belangrijk is om voorzichtig te zijn bij het kopen van goud en om alleen te investeren bij betrouwbare bronnen. Bekijk ook onze ‘goud verkopen‘ pagina voor meer informatie over onze diensten.

Neem contact op

Meer weten over dit onderwerp?

Gouden armband

Bel of mail ons

Bel ons

We staan u graag te woord op onze locaties

Monnickendam
Bel 0299 653 023
Amsterdam
Bel 020 730 0988
Katwijk aan Zee
Bel 071 889 5722

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende gratis taxatie aanvragen, laat hier uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gouden sieraden
Goud

Hoe ontstaat goud?

Hoe ontstaat goud? Het is een belangrijk edelmetaal dat al sinds het ontstaan van de aarde aanwezig is. Maar hoe ontstaat goud precies? En...
Goud
Goud

Kan goud verkleuren?

Goud is een edelmetaal dat al eeuwenlang bewonderd wordt om zijn schoonheid en waarde, en is een favoriet materiaal voor vintage sieraden. Maar de...