Goud testen - OudGoud.nl
Overig goud

Goud testen

Goud, u bent er ongetwijfeld bekend mee. Fonkelende sieraden, stralend gouden tanden of een antieke lepel. Maar waar is dit mooie edelmetaal van gemaakt en waar kunnen we het vinden? 

U kent het edelmetaal misschien ook wel onder de naam Aurum. Dat is de scheikundige naam voor het metaal. Goud oxideert niet en verdient daarom de naam ‘De koning der metalen’. Maar bij het maken van gouden sieraden of andere gouden objecten, wordt er bijna nooit gebruik gemaakt van enkel goud. Goud is namelijk van zichzelf kwetsbaar en niet slijtvast, daarom kunnen er niet direct sieraden van gemaakt worden. Maar door een legering te maken, ofwel een mengsel van verschillende metalen kan dit wel. Zo gebruiken ze voor geelgoud een combinatie van goud, zilver en koper.
Helaas groeit goud niet aan een boom en moet er goed naar gezocht worden. Goud is in veel plekken op de wereld te vinden, maar het meeste goud wordt gevonden in Zuid-Afrika. 

“Twentyfour karat magic in the air”

Karaat, een belangrijk begrip als we het hebben over goud. Hoe hoger het goud gehalte, hoe meer goud er in het product zit en hoe duurder het product is. Bij sieraden zit het karaatgehalte meestal tussen de 9 karaat en 18 karaat. Hoe hoger dit gehalte, hoe kwetsbaarder het sieraad. Wanneer we spreken van 24 karaat, dan bestaat het sieraad of object voor 99,99% uit puur goud. Bij 18 karaat is dat 75%. Er zijn dus niet veel objecten die gemaakt worden van 24 karaat goud, maar baren wel. Deze staven liggen meestal stil, waardoor hun kwetsbare karakter minder uitmaakt. 

Hoe toetsen wij goud in stappen

Bij OudGoud.nl toetsen wij uw goud op goud gehalte en dus op echtheid. Dat doen wij op de volgende manier:

Stap 1: De expert checkt het sieraad of object op keurtekens.
Stap 2: De expert toetst uw sieraad of object met een leisteen en toetswater.

Feit en fabel

Wellicht heeft u wel eens iets gelezen of gezien over hoe u zelf goud kunt testen op echtheid. Bijvoorbeeld aan de hand van een magneet. Wanneer u een aantal kettingen op een rijtje legt en daar overheen gaat met een magneet zullen waarschijnlijk de kettingen gemaakt van metalen, zoals ijzer en nikkel aan de magneet kleven. Maar mocht de magneet niet sterk genoeg zijn, kan het gebeuren dat ook niet gouden of zilveren kettingen blijven liggen wanneer u de magneet erover heen haalt.
Een ander trucje is door azijn op het object te laten druppelen, wanneer het sieraad dan van kleur verandert is het geen echt goud.
Tot slot zou u een bakje water kunnen pakken en daar het voorwerp in kunnen leggen. Goud heeft een hoge dichtheid en zal dus snel naar bodem zakken, maar dit is niet een hele betrouwbare test. Tenslotte zakt in principe alles wat een hogere dichtheid heeft dan water naar de bodem. 

Wilt u niet voor verrassingen komen te staan, kom dan langs in onze winkel en laat een expert uw oude goud of zilver testen. Op deze manier weet u het zeker, bovendien is dit geheel vrijblijvend en gratis. Binnen enkele ogenblikken staat u weer buiten met zekerheid over uw goud. 

Voor meer informatie over het verkopen van goud kunt u één van onderstaande pagina’s bekijken:

Neem contact op

Meer weten over dit onderwerp?

Gouden armband

Bel of mail ons

Bel ons

We staan u graag te woord op onze locaties

Monnickendam
Bel 0299 653 023
Amsterdam
Bel 020 730 0988
Katwijk aan Zee
Bel 071 889 5722

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende gratis taxatie aanvragen, laat hier uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.

Gerelateerde nieuwsberichten

Munten
Goud

Goudgehalte

Als u op zoek bent naar 2e hands sieraden is het belangrijk om aandacht te besteden aan het goudgehalte. Niet alleen voor verzamelaars maar...
goudbaar verkopen
Beleggen

Goud en belasting betalen

Bij het investeren in goud is het belangrijk om niet alleen naar de prijsontwikkelingen te kijken, maar ook om de fiscale aspecten goed in...
Goud smelten
Goud

Goud smelten

Goud smelten is een essentieel proces in de wereld van edelmetalen. In dit blog leggen we uit hoe goud smelten werkt. Lees verder om...