Hoe ontstaat goud? - OudGoud.nl
Gouden sieraden

Hoe ontstaat goud?

Hoe ontstaat goud? Het is een belangrijk edelmetaal dat al sinds het ontstaan van de aarde aanwezig is. Maar hoe ontstaat goud precies? En waar komt goud vandaan? We leggen het u uit op deze pagina.

Hoe ontstaat goud?

Om het ontstaan van goud te begrijpen, moeten we zo’n 130 miljoen jaar terug in de tijd. Toen botsten er twee neutronensterren in het heelal op elkaar. Door de botsing kwam er enorm veel energie vrij en daardoor zijn alle losse deeltjes aan de buitenkant van de neutronensterren bij elkaar gevoegd tot een zwaar edelmetaal: goud.

Het goud is daarna in de gesmolten kern van de aarde terecht gekomen. Daarom is goud meestal te winnen in goudmijnen, die diep in de aarde zitten. Maar goud kan ook gevonden worden in rivieren. We leggen uit waarom.

Goud uit goudmijnen

Diep onder de grond, in dunne laagjes, zit goud verstopt in de vorm van gruis of ruwe brokken. Mijnwerkers gaan daarvoor honderden meters, soms zelfs kilometers onder de grond om goud te zoeken. En met succes, want er wordt veel gouderts naar boven gehaald. Dit wordt vervolgens verder gemalen of gezuiverd, zodat alleen het goud overblijft.

Goud uit rivieren

Een andere plek om goud te winnen, is in rivieren. Water schuurt steeds een stukje van de grond of van rotsen af, waardoor het regelmatig kleine korreltjes goud meeneemt. Op plekken waar de rivier langzaam stroomt, zakken deze goudkorreltjes naar de bodem.

Dagelijks zoeken daar mensen met zeven naar het kostbare edelmetaal.

Waar komt goud vandaan?

Volgens wetenschappers werd goud geproduceerd door een zogeheten supernova-nucleosynthese in combinatie met de botsing van de neutronensterren. Het stof waaruit ons zonnestelsel is gevormd, zou onder andere al het goud hebben bevat. Toen de aarde werd gevormd, daalde het aanwezige goud diep de grond in.

Dat betekent dat goud minstens even oud is als de aarde, al dan niet ouder. Maar, belangrijk om te vermelden is dat goud niet op onze planeet gemaakt is. Nee, goud is ontstaan door die fusiereactie in sterren.

Om genoeg energie te hebben voor het produceren van goud, heeft een ster een massa van acht keer de zon nodig. Dat betekent dus dat voor het ontstaan van goud een enorme hoeveelheid energie nodig is.

Een supernova

De grote sterren exploderen of eindigen in een supernova. Zware metalen (o.a. goud) worden tijdens deze gebeurtenis gevormd. De stofdeeltjes met daarin kleine hoeveelheden goud worden hierdoor de ruimte in geslingerd. Deze stukjes goud, in de vorm van stofdeeltjes, komen terecht in een samenklonterende massa. Dat noemen wij een planeet. Toen goud en andere stofdelen bij elkaar kwamen in ons zonnestelsel, is dit op de aarde neergevallen.

Al het goud op aarde is dus ontstaan tijdens een of meerdere explosies van grote sterren.

Hoe ontstaat goud? In het kort

Goud ontstaat dus door een enorme klap van twee sterren die op elkaar botsen, waarbij veel energie vrijkomt. Het goud komt vervolgens in de aarde terecht, waar wij mensen het uit de grond halen of uit de rivier zeven.

Hebt u het resultaat van een supernova in uw bezit en wilt u dit verkopen? Bij Oudgoud.nl bieden we u altijd de hoogste prijs voor uw goud. Ontdek de waarde van uw bezittingen tijdens een taxatie voor uw goud verkopen.

Neem contact op

Meer weten over dit onderwerp?

Gouden armband

Bel of mail ons

Bel ons

We staan u graag te woord op onze locaties

Monnickendam
Bel 0299 653 023
Amsterdam
Bel 020 730 0988
Katwijk aan Zee
Bel 071 889 5722

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende gratis taxatie aanvragen, laat hier uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.

Gerelateerde nieuwsberichten

Goudbaren
Goud

De goudstandaard uitgelegd

Met de goudstandaard wordt een systeem bedoeld waarbij de waarde van een valuta direct wordt gekoppeld aan een specifieke hoeveelheid goud. Dit systeem zorgt...
Goud
Goud

Kan goud verkleuren?

Goud is een edelmetaal dat al eeuwenlang bewonderd wordt om zijn schoonheid en waarde, en is een favoriet materiaal voor vintage sieraden. Maar de...