Verwachting goudkoers 2017

Goud 2016 2017

De verwachting van goud in 2017

De goudprijs boog veel op en neer in 2016. Maar wat zijn de verwachtingen voor 2017?

Goud wordt vooral door beleggers in bezit gehouden vanwege de zeldzaamheid van goud. Vanwege het beperkte aanbod wordt goud onder veel beleggers als waarde opslag gezien. Kijkend naar fundamentele redenen is goud heel bruikbaar en aantrekkelijk voor mensen, bedrijven en/of diensten. Goud is een goede geleider van elektriciteit en vervormt makkelijk. Goud wordt dan ook vaak als industriële toepassing gebruikt. Goud roest namelijk ook niet. Hiernaast is het natuurlijk zo dat goud ook veel gebruikt wordt bij sieraden, juwelen etc. Dit komt door de mooie visuele aantrekkingskracht dat goud heeft. Goud wordt dan ook al eeuwenlang gebruikt voor sieraden en juwelen.

Goud wordt vaak belegd vanwege:

 • De schaarste van goud
  Goud wordt onder veel beleggers als veilige haven gezien. Goud is heel schaars, duurzaam, maar ook erg waardevast.
 • Goud als sterke valuta
  Goud is een stabiele waarde factor die wereldwijd erkend wordt. Goud wordt vooral in tijden van inflatie als waardevast gezien.
 • Diversificatie
  Het komt vaak voor dat goud juist in tegengestelde richting werkt als aandelen en obligaties. Zijn beleggers op zoek naar een veilige investering?, dan kopen zij veelal goud in. Durven beleggers meer risico te nemen?, dan kopen zij vaak obligaties en aandelen in.

Redenen om goud te verkopen:

 • Stijging van de rente

Goud wordt vaak gezien als bescherming tegen inflatie. Een stijging van de rente zorgt vaak voor een hogere vraag naar goud. Op het moment dat de vraag omhoog gaat, zal ook de prijs stijgen. Nadat de goudprijs gestegen is, is het natuurlijk interessanter om het goud te verkopen.

 • Amerikaanse dollar op sterk niveau

Goud wordt eigenlijk overal uitgedrukt in dollars. Een sterke dollar is dan ook duurder voor internationale beleggers.

 • De productie van goud

Bij een groter aanbod zal de prijs omlaag gaan. Mensen gaan dan dus hun goud verkopen.

 • De behoefte aan geld

Goud is natuurlijk erg waardevol. Op het moment dat er geld nodig is, is goud verkopen voor velen een makkelijke optie om snel aan geld te komen.

 

Goud 2017

 

Tijdens de millenniumwisseling lag de goudprijs erg hoog. Sinds de financiële crisis kwam deze op recordhoogte. Hierna is de prijs gedaald. Bij inflatie of deflatie, of als er een gebeurtenis plaatsvindt die de markt schokt, dan doet goud het vaak goed. Minder zware gebeurtenissen hebben mindere positieve uitwerkingen op goud. Maar de goudprijs wordt vooral bepaald door de bewegingen van beleggers. De meest voorname redenen voor beleggers om in goud te stappen zijn onzekerheid of een valutazwakte.

 

Kijkend naar 2017 zijn er een paar dingen die voor de goudprijs gunstig kunnen zijn:

 • Stijgende energieprijzen
 • Krappere arbeidsmarkt in de VS
 • De verwachting dat de VS een agressief handelsbeleid gaat voeren
 • Hogere inflatieverwachting

Toen Donald Trump gekozen werd als president was er te zien dat de goudprijs hierop positief reageerde. De potentiele negatieve effecten (hogere inflatie, oplopende risico’s en toenemende protectionisme) worden tot nu toe op de goudmarkt genegeerd. Op het moment dat de geloofwaardigheid van banken gaat wankelen, wordt goud nog meer als veilige haven gezien. Het is dan ook afwachten wat dit het komende jaar met de goudprijs gaat doen.