Venezuela haalt goud terug

Goud venezuela

Reuters heeft gemeld dat de regering van het Zuid-Amerikaanse land Venezuela de verpanding van goud aan de Deutsche bank deze maand heeft beëindigd. Venezuela kreeg in ruil voor 1.7 miljard aan goudbaren 1.2 miljard aan harde valuta. Hiermee kon Venezuela goederen uit het buitenland importeren en schulden in vreemde valuta blijven financieren. Deze maand heeft Venezuela besloten om de goudbaren terug te halen voor een bedrag van 1.2 miljard euro.

Goud verpanden

Venezuela had vorig jaar valutareserves nodig om noodzakelijke goederen te kunnen blijven importeren. Hierdoor besloot Venezuela om een deel van haar goud te verpanden. Door de daling van de olieprijs kwam Venezuela in grote problemen. De economie van het land bleek namelijk zeer afhankelijk te zijn van olie opbrengsten. Toen de schatkist steeds leger begon te raken, besloot de centrale bank om meer geld te drukken. Dit resulteerde in een hyper inflatie. Om toch de meest belangrijke goederen te kunnen blijven importeren besloot het land om een deel van haar goud in te ruilen voor harde valuta.

Venezuela wilt goud terug

Toen de olieprijs hoog lag heeft Venezuela te weinig gedaan om de eigen economie te versterken. Ook heeft het land te weinig gedaan om minder afhankelijk van olie te worden. De centrale bank moest geld bij drukken om tekorten te kunnen financieren. Dit was een gevolg van begroting van de regering van Venezuela die niet op orde was. De situatie in Venezuela is tot op de dag van vandaag nog steeds zorgwekkend. Er wordt dan ook afgevraagd waarom de verpanding van het goud wordt stopgezet bij de Deutsche Bank. Econoom Angel Alvaredo zegt hier een verklaring voor te weten. Volgens hem verwacht de regering van Venezuela elders een betere deal te kunnen krijgen. Hierdoor kan het goed zijn dat er al een andere partij klaarstaat om een hogere prijs te betalen.

Centrale bank Venezuela

Voor het uitbreken van de valutacrisis in het Zuid-Amerikaanse land beschikte de centrale bank van Venezuela over ongeveer 360 ton aan goud. Hier is op dit moment nog maar 188 ton aan goud van over.

Klik hier voor contact met OudGoud.nl