Uw oude goud is in de beste handen bij Sako Juweliers

Sako Juwelier

Toen Tom Oosterloo, oprichter en destijds eigenaar van Sako Juweliers in de Monnickendamse Kerkstraat, jaren geleden de domeinnaam oudgoud.nl wist vast te leggen, nam hij daarmee een voorsprong op de belangrijke rol die het bedrijf vandaag de dag heeft in de regionale goudhandel. Haast had Tom Oosterloo niet. Lange tijd leidde oudgoud.nl een slapend bestaan. Wie de site bezocht, kon 1 pagina met noodzakelijke informatie vinden en de aansporing om contact op te nemen met de winkel. Dat veranderde toen zoon Julian Oosterloo bij de familieonderneming werd betrokken die zich in eerste instantie ging bemoeien met het internetgedeelte van Sako.

Oudgoud.nl

“We hebben toen oudgoud.nl een enorme make-over gegeven,” vertelt Julian die inmiddels de zaak van zijn ouders heeft overgenomen, “en daar is door het publiek ontzettend goed op gereageerd. Nog steeds vormt inkopen en verwerken van oud goud een belangrijk deel van onze werkzaamheden. Dat heeft een aantal oorzaken, waarvan het feit dat wij de hoogste prijs bieden voor oud goud bepaald niet de minste is. We waren in deze branche de eerste die openlijk inkoopprijzen op de site hadden staan zodat mensen een idee krijgen van de waarde van hun sieraden. Tegenwoordig hebben we ook een koersmeter die elke vijf minuten de actuele koers van goud op de wereldmarkt weergeeft. Om het voor de mensen inzichtelijker te maken, hebben we de goudprijs teruggerekend naar karaatwaarde en ook dat laten we zien. Wij hanteren de geldende dagkoers van de dag van inname. Naast deze hoge koers berekenen wij geen smeltkosten en geen aftrek voor ongekeurde artikelen. In de praktijk komt het erop neer dat Sako Juweliers 3 tot 10 euro per gram meer betaalt dan de meeste andere opkopers. Inkopen van oud goud, en voor de particulier het verkopen van sieraden die al dan niet lange tijd in de familie zijn geweest, is geen onpersoonlijke business zo van ‘geeft u maar hier, even wegen, zoveel gram daar krijgt u dan dit bedrag voor. Goedemiddag.’ Nee, we gaan er samen voor zitten, de sieraden worden zeer zorgvuldig getaxeerd, de waarde ervan wordt besproken en als de klant het ermee eens is en nog steeds wil verkopen, dan  betalen we contant uit. Het is een werkwijze die past bij ons bedrijf. We hebben altijd veel aandacht voor de mensen die bij ons binnenkomen en iets willen op het gebied van sieraden.”

Ook zilver, diamant en horloges

Het goud dat bij Sako Juweliers wordt aangeboden, kent een hele reeks verschillende achtergronden. “We doen taxaties en inkoop in het kader van de afwikkeling van erfenissen, dikwijls op verzoek van een notaris, we kopen  in van particulieren die uitgekeken zijn op het sieraad of die het in bezit hebben gekregen maar er helemaal niets mee hebben. Naast sieraden kan het ook gaan om munten en om tandengoud en toebehoren. Behalve goud kopen wij ook zilver in en diamant en luxe horloges. Veel mensen willen graag over wat meer contanten beschikken en besluiten daarom een deel van het goud dat ze in huis hebben te verkopen. Vooral als de goudkoers hoog is. Dat hebben we meegemaakt op het dieptepunt van de wereldwijd economische crisis. Goud wordt, en ik denk dat dat terecht is, gezien als de meest veilige investering. Dus in slechte tijden is op de wereldmarkt de vraag naar goud hoog en dat betekent dat de koers flink stijgt. Bij ons in de winkel liep het storm en stond er dagelijks tussen 9 uur ’s morgen en sluitingstijd een rij. Allemaal mensen die inzagen dat, als ze toch van hun oude goud afwilden, dit het moment was om te verkopen.”
Sako Juweliers heeft het inkopen van goud van particulieren gekoppeld aan diverse extra’s. “Wie bij ons oud goud komt inbrengen en voor de waarde daarvan zich een nieuw sieraad wil aanschaffen, krijgt 20% korting op dat nieuwe sieraad,” vertelt Julian, “en wat we ook doen, is met de mensen samen de aankoop van een nieuw sieraad financieren met de waarde van het oude goud of een deel daarvan dat men bij zich heeft. Soms zitten er gouden sieraden bij waarvan ik direct zie dat het gewoon zonde zou zijn om ze te versmelten. Helaas is mijn juweliers-oog om het zo maar te noemen pas in de loop de jaren scherper en  beter geworden. Ik heb in het recente verleden dan ook sieraden versmolten die eigenlijk in hun unieke vorm gewoon bewaard hadden moeten blijven. Daar heb ik soms best spijt van.”

Behalve van particulieren koopt Sako Juweliers ook afval van goudsmeden in, stans en gietresten van edel materiaal, afval en slijpsel van tandtechnische laboratoria en al het andere edelmetaal houdend materiaal. Wie daar meer over wil weten, doet er goed aan de site oudgoud.nl te raadplegen of de winkel te bellen. Het nummer is 0299 653023.

Geschreven door: Henk Sprenkeler op 15 Juli 2017.