Minder goud gekocht door centrale banken

Goud

Uit nieuwe cijfers van het World Gold Council is iets opmerkelijks gebleken. Het is namelijk gebleken dat centrale banken in het eerste kwartaal veel minder goud gekocht hebben dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. In het eerste kwartaal van vorig jaar kochten de centrale banken ongeveer 105 ton goud in. Kijkend naar de eerste drie maanden van dit jaar kwam dit getal uit op ongeveer 75 ton goud. Een heel stuk minder dus!

De daling, ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016, is ongeveer 18 procent. Het grootste deel hiervan valt te verwijten aan de centrale bank van China. China heeft sinds oktober 2016 bijna geen edelmetaal meer toegevoegd aan haar reserves. De centrale bank moest een groot deel van haar reserves aanspreken, omdat de centrale bank worstelde met een ware kapitaalvlucht. In 2014 had China voor bijna 4 biljoen euro op de balans staan. Tegenwoordig is dat nog maar 3 biljoen. Samen met de stijging van de goudprijs zorgde deze ontwikkeling er wel voor dat de goudreserve als percentage van de totale reserve het afgelopen jaar wel toenam

Het meeste goud gekocht door Rusland

China en India hebben de grootste private goudmarkt. Op het gebied van strategisch goud inkopen staat Rusland verreweg bovenaan en komt geen enkel land hier in de buurt. De centrale bank van Rusland kocht in drie maanden ruim 65 ton goud erbij. Dit is de helft meer dan wat Rusland in het eerste kwartaal van vorig jaar bij kocht. Ook Kazachstan, dat in het eerste kwartaal voor 9.6 ton goud bij kocht, komt dicht in de buurt bij Rusland. Deze twee landen samen zijn goed voor het grootste deel van de goud aankopen wereldwijd door centrale banken.

Al sinds het uitbreken van de crisis zijn centrale banken goud toe aan het voegen aan hun reserves. In 2016 gebeurde dit meer dan in de eerste 3 maanden van dit jaar, maar de trend is nog steeds goed zichtbaar. De grootste reden dat banken goud inkopen is als bescherming tegen politieke en economische risico’s. Goud is nog steeds een “veilige haven”.

Goud