Joseph Stiglitz pleit voor verbod op bitcoin

Bitcoin

Joseph Stiglitz, Nobelprijswinnaar, is van mening dat de bitcoin verboden moet worden. Hij verklaarde dit in een interview met persbureau Bloomberg. Volgens Joseph is de bitcoin zo razend populair doordat er voor witwassers heel veel mogelijkheden zijn in de bitcoin. Vanwege het gebrek aan toezicht kunnen witwassers veelal hun gang een stuk makkelijker gaan.

“Het dient geen enkel maatschappelijk nut”. Joseph sloot zich ook aan bij het kamp van critici die waarschuwen dat de digitale munt een bubbel is die snel uit elkaar kan spatten. Joseph Stiglitz heeft zich eerder al negatief uitgelaten over de bitcoin, maar hij is niet perse tegen digitale valuta. Hij pleitte eerder zelfs voor een afschaffing van gewoon geld ten opzichte van digitaal geld. Digitale geldstromen zijn makkelijker te volgen, aldus Stiglitz. Dit zou kunnen helpen om corruptie en belastingontwijking te voorkomen.

Risico’s zijn groot bij bitcoin

De waarde van de bitcoin is het laatste jaar, en vooral de laatste maanden, flink aan het stijgen. Afgelopen dinsdag werd de mijlpaal waarde bereikt, namelijk de 10.000 dollar per bitcoin. Een dag later was dit al 11.000 euro. De AFM en De Nederlandsche Bank hebben onlangs gewaarschuwd voor de grote gevaren die de bitcoin met zich mee brengt. Zo wordt er geen tot nauwelijks toezicht gehouden op de zogeheten initial coin offerings, een soort van crowdfunding waarbij investeerders een nieuwe digitale munt krijgen. Ook krijgen spaarders verloren tegoeden in bitcoins nooit vergoed. Veelal is dat bij spaargeld op de bank wel tot een ton zo.

Voorstanders

Het gebrek aan toezicht op de bitcoin is voor de voorstanders van de bitcoin juist een voordeel. Door de grote schommelingen van de koers kunnen er grote winsten gemaakt worden. Ook hebben overheden geen invloed op de waarde van de bitcoin, daar zij bijvoorbeeld geen geld kunnen bijdrukken.

Klik hier voor contact.