Kan goud verkleuren? - OudGoud.nl
Goud

Kan goud verkleuren?

Goud is een edelmetaal dat al eeuwenlang bewonderd wordt om zijn schoonheid en waarde, en is een favoriet materiaal voor vintage sieraden. Maar de vraag blijft: kan goud verkleuren? In dit uitgebreide blog zullen we dieper ingaan op dit fascinerende onderwerp, zo zullen we ingaan op verschillende aspecten die invloed hebben op de kleur integriteit van vintage gouden sieraden.

De chemie van goud, waarom verkleurt het?

Om te begrijpen waarom goud kan verkleuren is het belangrijk om eerst de chemie ervan te begrijpen. Omdat goud een inert metaal is, zal het niet reageren met de meeste chemicaliën. Dit maakt goud een duurzaam product en kan het vele jaren meegaan. Echter, de meeste gouden sieraden zijn niet puur goud, maar eerder legeringen, wat betekent dat ze gemengd zijn met andere metalen om hun hardheid en duurzaamheid te verbeteren.

Hier komt het probleem van verkleuringen om de hoek kijken. De metalen waarmee goud wordt gemengd, zoals koper of zilver, kunnen reageren op verschillende omgevingsfactoren, zoals vochtigheid, zuurgraad van de huid, chemicaliën in cosmetica en zelfs luchtvervuiling. Deze reacties kunnen leiden tot oxidatie of corrosie van de metalen in de legering, waardoor het goud een andere kleur kan aannemen dan zijn oorspronkelijke glans.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn gouden sieraden verkleuren?

Hoewel verkleuringen van gouden sieraden kan gebeuren, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om de glans van uw vintage goud zo lang mogelijk mooi en goed te houden:

  1. Reinig uw sieraden: Probeer uw gouden sieraden regelmatig te reinigen met een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel om vuil te verwijderen. Vuil kan namelijk het oxidatieproces versnellen.
  2. Vermijd vocht: Laat uw gouden sieraden niet te vaak nat worden. Vermijd vooral langdurige blootstelling, hierbij kunt u denken aan zwemmen en douchen terwijl u uw sieraden draagt.
  3. Vermijd contact met chemicaliën: Wanneer u wilt schoonmaken is het handig om uw sieraden eerst af te doen om contact met corrosieve chemicaliën te voorkomen.
  4. Berg uw sieraden veilig op: Bewaar uw vintage gouden sieraden op een droge en koele plek, bij voorkeur in een stoffen zakje of juwelendoos om krassen en beschadigingen te voorkomen.
  5. Professionele reiniging en onderhoud: Overweeg om uw vintage gouden sieraden periodiek door een professional te laten reinigen en onderhouden om hun glans en schoonheid te behouden.

Kan goud roesten?

Roest ontstaat dus wanneer metalen reageren met zuurstof en water. Bij ijzer leidt deze reactie tot de vorming van ijzeroxide, wat roest wordt genoemd. Daarom noemen we roesten ook wel eens oxideren. Voor niet-gouden sieraden is roest doorgaan slecht nieuws. Het tast namelijk de stevigheid en het volume van het metaal aan, waardoor verkleuring optreedt en de waarde vermindert.

Maar omdat goud een edelmetaal is, heeft het het voordeel dat het niet oxideert. Dit wil zeggen dat goud zijn sterkte en volume behoudt en dus niet zal roesten. Hierdoor blijft goud zijn waarde behouden en blijft de goudprijs hoog.

Hoe komt het dat gouden sieraden toch verkleuren?

De pH-waarde van je huid is vaak de belangrijkste oorzaak van het verkleuren van gouden sieraden. De zuurgraad speelt een cruciale rol in het beschermen en hydrateren van je huid, en ligt meestal tussen de 4.2 en 5.6, waarbij een waarde rond de 5.5 als optimaal wordt beschouwd. Dus wanneer gouden sieraden in contact komen met je huid, kan de specifieke pH-waarde van jouw huid een chemische reactie veroorzaken die goud aantast en verkleurt. Omdat iedere persoon een unieke pH-waarde heeft, kan de mate en snelheid van verkleuring sterk variëren.

Naast de natuurlijke zuurgraad van je huid, spelen ook de producten die gebruikt worden een rol. Bodylotions, parfums en andere huidverzorgingsproducten kunnen stoffen bevatten die reageren met metalen in je sieraden. Ingrediënten zoals alcohol en bepaalde chemische verbindingen kunnen de beschermende laag van het goud beschadigen, wat leidt tot verkleuring en dofheid. Niet alleen gouden sieraden, maar ook zilveren en andere metalen kunnen hierdoor worden aangetast.

Ten slotte is slijtage van vintage gouden sieraden een factor die niet over het hoofd gezien mag worden. Wanneer gouden sieraden tegen elkaar schuren, bijvoorbeeld tijdens het dragen of bij het opbergen zonder voldoende bescherming, kunnen er kleine krassen en beschadigingen ontstaan. Deze microscopische beschadigingen maken goud gevoeliger voor chemische reacties en versnellen het verkleuringsproces.

Conclusie

Hopelijk is er antwoord gegeven op de vraag ‘Kan goud verkleuren?’. Samenvattend zijn er diverse factoren die kunnen bijdragen aan het verkleuren van gouden sieraden. De natuurlijke zuurgraad van je huid, het gebruik van cosmetische producten, blootstelling aan chemische schoonmaakmiddelen, en fysieke slijtage spelen allemaal een rol. Door hier bewust mee om te gaan kun je de levensduur en schoonheid van je gouden sieraden aanzienlijk verlengen. Klaar om je sieraden te verkopen? Bekijk dan onze ‘Gouden sieraden verkopen‘.

Neem contact op

Meer weten over dit onderwerp?

Gouden armband

Bel of mail ons

Bel ons

We staan u graag te woord op onze locaties

Monnickendam
Bel 0299 653 023
Amsterdam
Bel 020 730 0988
Katwijk aan Zee
Bel 071 889 5722

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende gratis taxatie aanvragen, laat hier uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gouden sieraden
Goud

Hoe ontstaat goud?

Hoe ontstaat goud? Het is een belangrijk edelmetaal dat al sinds het ontstaan van de aarde aanwezig is. Maar hoe ontstaat goud precies? En...