Hoe staat het met de mondiale goudreserves? - OudGoud.nl
Mondiale goudreserves

Hoe staat het met de mondiale goudreserves?

Toename goudreserve Rusland van 9.3 ton

De goudreserves van Rusland zijn in februari flink toegenomen. Er werd namelijk een toename van 9.3 ton gemeten. Over 2016 was Rusland het land dat het meeste goud ingekocht heeft. Vorig jaar heeft de Centrale Bank van Rusland 199 ton goud gekocht. Dit is 6.400.000 troy ounce goud. Over 2016 zijn de goudreserves van Rusland dan ook gegroeid met 14 %. Eind 2015 bedroeg de goudreserve 1415 ton goud. Een jaar later bedroeg deze goudreserve maar liefst 1614 ton goud. Over het hele jaar 2015 kocht Rusland 208 ton aan goud op. Hierdoor groeide de voorraad toen met 17%. Als u nu een Dagobert Duck achtige kluis voor u ziet, gevuld met goudbaren dan bent u niet de enige. Hoe zit het met andere mondiale goudreserves?

Chinese Centrale Bank

De Chinese Centrale Bank daarentegen was minder dominant aanwezig in de goudmarkt het afgelopen jaar, met name in de laatste 6 maanden. In november kocht de Chinese Centrale Bank dan ook helemaal geen goud in. Hetzelfde jaar december wist de Chinese centrale bank ons nog meer te verbazen. Zij kocht nog geen gram goud in, maar verkocht daarentegen 20 ton aan goud. Dit was voor het eerst in 17 jaar dat de Chinese Centrale Bank goud verkocht. Het kan dan ook niet uitblijven dat de reserves in China daalde. In december zag China de totale reserves dan ook met 41 miljard dollar dalen. De Renminbi verloor ongeveer 6.6% van haar waarde ten opzichte van de dollar vorig jaar.

In februari dit jaar kocht China weer goud op. Deze keer kocht China 14 ton goud op. Hierdoor wisten de goudreserves van China een stijging te ondergaan naar 1842 ton. Rusland daarentegen kocht in februari bijna 4.5 keer zoveel goud op als China. Rusland voegde 31 ton goud toe aan de goudreserves en deze goudreserves stegen door de aankoop met ongeveer 2%.

Goudreserves Rusland omhoog

In januari 2016 werd er voor ongeveer 9 ton aan goud gekocht. In februari 2017 lagen de aankopen ruim 3% hoger. Op dit moment is de goudvoorraad van Rusland dan ook goed voor 1655 ton aan goud. De positie in goud is sinds 2009 met maar liefst 1050 ton omhoog gegaan.

In China is de goudvoorraad goed voor 1842 ton. Volgens de officiële getallen loopt Rusland dan ook 187 ton achter op China. Maar de Verenigde Staten heeft de grootste goudvoorraad. Duitsland volgt Amerika op de tweede plek. Hierna volgen op plek 3 en 4 Italië en Frankrijk respectievelijk. Frankrijk heeft een goudreserve van ongeveer 2435 ton aan goud. China en Rusland volgen Frankrijk op plek 5 en 6.

De in Russische roebels gemeten goudprijs is in 2017 met bijna 4% gestegen. Tot een jaar geleden stond de Russische roebel flink onder druk. Dit kwam door de sancties die de westerse landen Rusland hadden opgelegd. Ook stond de Russische roebel flink onder druk door de dalende olieprijs. Pas sinds het afgelopen jaar is de Russische roebel weer enigszins aan het herstellen. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar is de Russische roebel met bijna 25 procent gestegen. Dit gebeurde in de afgelopen 12 maanden. In 2016 was de roebel dan ook de best presterende valuta.

Ben je zelf geïnteresseerd in het verkopen van goud? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie! Bij Oudgoud kunt u uw gouden munten verkopen, gouden sieraden verkopen en goudbaren verkopen tegen de beste prijs!

Neem contact op

Meer weten over dit onderwerp?

Gouden armband

Bel of mail ons

Bel ons

We staan u graag te woord op onze locaties

Monnickendam
Bel 0299 653 023
Amsterdam
Bel 020 730 0988
Katwijk aan Zee
Bel 071 889 5722

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende gratis taxatie aanvragen, laat hier uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.

Gerelateerde nieuwsberichten

Goud
Goud

Kan goud verkleuren?

Goud is een edelmetaal dat al eeuwenlang bewonderd wordt om zijn schoonheid en waarde, en is een favoriet materiaal voor vintage sieraden. Maar de...
Overig goud
Goud

Goud testen

Goud, u bent er ongetwijfeld bekend mee. Fonkelende sieraden, stralend gouden tanden of een antieke lepel. Maar waar is dit mooie edelmetaal van gemaakt...