Andere valuta

Valuta

China en Iran willen in eigen valuta gaan handelen

China en Iran willen een alternatief vinden voor de dollar in het handelsverkeer tussen de twee landen. Na afloop van een ontmoeting met de politiek adviseur Chen Yuan van de Chinese People’s Political Consultative Conference (CPPCC) zei de gouverneur van de Iraanse Centrale Bank dat hij dit graag wil bewerkstelligen. Beide landen schatten de kans groot in om een valutaswap op te kunnen zetten. Hiermee kunnen transacties tussen beide landen ook gemakkelijk in Iraanse rial of Chinese yuan betaald worden. Een gemeenschappelijke valuta kan aantrekkelijk zijn.

Minder afhankelijk van de dollar worden

De gouverneur van de Iraanse Centrale Bank merkte op dat andere landen ook kunnen profiteren van de ervaring die China heeft in het internationaliseren van de yuan. Hiertegenover is het voor Iran ook belangrijk om minder afhankelijk van de dollar te worden. De vice-voorzitter van de PPCP is kritisch over het huidige betaalsysteem. Deze kan volgens hem namelijk door een klein aantal landen gecontroleerd worden. Hij is van mening dat het voor andere landen beter kan zijn om minder afhankelijk te worden.

Beginnen met het opzetten van een alternatief vereist volgens hem wel serieuze inspanning van alle landen die hieraan mee willen doen. Hierbij wijst hij opvallend genoeg naar het voorbeeld van de euro, een gemeenschappelijke valuta die niet door één land gecontroleerd wordt.

Klik hier voor contact.