World Gold Council positief over 2018

2018

De World Gold Council heeft positieve verwachtingen omtrent de goudmarkt in 2018. Door de hoge waardering van aandelen en obligaties zullen beleggers goud weer vaker als alternatief zien. Ook de groei van de wereldeconomie zal een positief effect hebben op de goudprijs, omdat landen als China en India meer geld kunnen uitgeven aan bijvoorbeeld sieraden. India en China zijn samen goed voor bijna de helft van de wereldwijde vraag naar goud.

Rente blijft laag in 2018

Over het algemeen is een stijgende rente ongunstig voor goud, omdat beleggers dan meer rente mislopen door vast te houden aan goud. De World Gold Council denkt dat deze situatie hedendaags is veranderd. Dit komt volgens hen doordat de schulden wereldwijd sinds de kredietcrisis sterk zijn toegenomen. Hiernaast zijn beleggers gewend geraakt aan de lange periode van “gratis geld”. Op het moment dat centrale banken de rente gaan verhogen, dan kan dit, ook in 2018, slecht uitpakken voor de economie.

Reële rente

Na de rente en goudprijs vanaf 1970 bestudeerd te hebben, concludeerde de World Gold Council dat goud alleen slecht presteert bij een reële rente van meer dan 4 procent. Deze reële rente wordt gezien als rente die overblijft na de correctie van de inflatie. Maar de kans dat centrale banken deze rente binnen afzienbare termijn boven dat niveau laten komen is zeer klein. Veel huishoudens en bedrijven met hoge schulden kunnen dat namelijk niet opbrengen.

Klik hier voor contact.