Kan er een tekort aan diamanten ontstaan?

diamant

Stel nou dat er geen nieuwe diamanten meer gewonnen kunnen worden. Zijn daar dat oplossingen voor?  Als je antwoord wil op die vraag, moet je eerst weten hoe diamanten ontstaan. Want zoals iedereen misschien wel weet groeien ze niet aan de bomen, maar tegenwoordig wel in een laboratorium. 

Hoe ontstaan diamanten? 
Diamant is een stuk samengeperste koolstof, dit samenpersen gebeurt rond de 150 kilometer onder de aardkorst. Wanneer een vulkaan uitbarst, worden de diamanten naar het aardoppervlak gebracht. Dit is dan nog in ruwe vorm. Dit noemen we ook wel grafiet. Wanneer je een ruwe diamant ziet, zou je deze ook kunnen verwarren met een kiezel. Ze lijken namelijk heel erg op elkaar, alleen een echte kenner ziet duidelijk verschil. 

Wat zijn Lab grown diamonds? 
Sinds een aantal jaar, is er ook een nieuw fenomeen, Lab grown diamonds. Dit zijn diamanten die een laboratorium gekweekt zijn. Dit is een redelijk nieuwe en milieuvriendelijk vorm van diamantwinning. Ze beginnen met een kleine diamant ‘zaadje’, dit is de donor diamant. Zonder deze donor groeit er niks. Door dat er koolstof om de donor heen groeit, groeit er onder hoge druk een diamant. Dit proces duurt een aantal weken in plaats van miljoenen jaren. Met het blote oog kun je het verschil tussen deze diamant en de natuurlijke diamant niet zien, ze zijn namelijk precies hetzelfde. Pas met speciale apparatuur zie je dit, gelukkig wordt er een speciaal certificaat aangeleverd bij deze lab grown diamonds. Zo kan er geen verwarring ontstaan. Er zijn verschillende voordelen die deze laboratorium diamant biedt. Ten eerste is hij een stuk goedkoper, dit kan vaak wel 30 procent schelen. Ten tweede en toch wel het belangrijkste is dat deze diamant een stuk beter is voor het milieu. Doordat er geen enorme mijnen gegraven hoeven te worden, scheelt het een hoop co2 uitstoot.  vintage diamant en robijn

Er kan dus nooit een tekort aan diamanten ontstaan, omdat daar nu een nieuwe oplossing voor is. Dus laten we allemaal alleen nog maar tweedehands, vintage of lab grown diamanten kopen, dan dragen we ook nog bij aan het verkleinen van onze eigen ecologsiche voetprint.  

 

Team OudGoud