Gouden en zilveren munten

Oud Goud

Tegenwoordig kunt u ook uw gouden en zilveren munten verkopen bij OudGoud.nl. Benieuwd wat u voor uw gouden en zilveren munten kunt krijgen? Neem contact met ons op of kom langs in de winkel!

Gouden munten

Gouden munt vroeger een betaalmiddel

Goud wordt door vele mensen al eeuwenlang gezien als het meest belangrijke edelmetaal. In de Egyptische hiërogliefen is terug te vinden dat goud al lang voor Christus werd gebruikt als geldig betaalmiddel. Tot niet heel lang geleden werd goud bijna alleen maar gebruikt om munten van te maken. Hedendaags zijn de gouden munten nog steeds op de markt te vinden. Tegenwoordig worden de munten niet meer echt als betaalmiddel gebruikt. In deze tijd is het ondenkbaar dat u met een gouden munt naar de winkel gaat om daarmee een product af te rekenen. De gouden munten worden nu dan ook het meeste gebruikt als beleggings- of handelsmiddel. Hedendaags kopen investeerders gouden en zilveren munten in als veilige haven, voor het geval dat het bankensysteem instort.

Beleggen met gouden munten

Er wordt, ook op dit moment nog, flink gehandeld in gouden munten. Hierbij is het wel belangrijk er de nodige aandacht aan besteed wordt. Goud is natuurlijk aantrekkelijk en duur. Het is dan ook belangrijk dat het goud goed beveiligd, maar ook goed verzekerd, moet zijn. Het komt dan ook vaak voor dat gouden munten wereldwijd in diverse kluizen worden opgeborgen. De Maple Leaf en de Krugerrand zijn de meest voorkomende beleggingsmunten in de internationale handel. Op het moment dat u gouden munten zou willen kopen, is het van groot belang dat u deze van een handelaar met een goede reputatie zou kopen. Hierbij is het belangrijk dat er goed gekeken wordt of het gewicht en de dimensies van de munt in orde zijn.

Hoe wordt de waarde van een gouden munt bepaald?

Een populaire manier om te beleggen in goud is natuurlijk het kopen van gouden beleggingsmunten. Maar hoe wordt de waarde van zo’n munt nou bepaald? Als eerste wordt de waarde bepaald door de hoeveelheid van puur goud die in de munt te vinden is. Hiernaast is de totale oplage van de geslagen munten een van de belangrijkste manieren om de waarde te bepalen. Het land waar de munten vandaan komen zijn, net als het jaartal, minder belangrijk bij de waardebepaling. Het komt natuurlijk wel voor dat de ene munt populairder is dan de ander. Dit komt vooral voor bij mensen die gouden munten verzamelen. Die hebben ook een emotionele waarde die om de hoek komt kijken! Heeft u gouden munten die vrijwel onbekend zijn? Dan wordt het lastig om daarmee te gaan beleggen. Het is wel van belang dat de munten algemeen geaccepteerde en bekend zijn. Tegenwoordig kunt u het handelen of investeren gemakkelijk online doen.

Welke gouden munt is het populairste?

In principe wordt de Maple Leaf als de populairste gouden munt gezien. Verzamelaars en beleggers handelen het liefst in deze populaire zuivere gouden munt. De Maple Leaf is dan ook een van de meest pure gouden munten die er zijn, vandaar de grote vraag naar deze munt. De Maple Leaf is er in de volgende grootheden: één twintigste troy ounce, één tiende troy ounce, een kwart troy ounce, een halve troy ounce en de hele troy ounce.

Zilveren munten

Zilveren munten onderverdelen in soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten zilveren munten, die in verschillende categorieën op te delen zijn. Om een duidelijk beeld te kunnen krijgen, kunnen de verschillende soorten worden onderverdeel in 4 categorieën, namelijk: Zilveren Beleggingsmunten, Oud Zilvergeld en Zilveren Penningen.

 

De Zilveren Beleggingsmunten

De Maple Leaf, de Eagle en de Philharmoniker zijn de meest voorkomende zilveren munten. Deze munten zijn dan ook overal ter wereld bekend. Zij worden overal herkend en geaccepteerd en zijn vrij verhandelbaar.

Op het moment dat beleggers in zilver gaan beleggen, dan wordt dat vaak in de vorm van de zilveren beleggingsmunten gedaan. Deze munten zijn er dan ook speciaal voor gemaakt om beleggers op een fysieke manier in zilver te kunnen laten beleggen. De gewichten van deze munten staan vast. Het gewicht dat vast staat is altijd 1 ounce en hebben altijd een zuiverheid van 999 zilver. Dat de munten een relatief klein gewicht hebben is natuurlijk erg handig. Het maakt de munten heel gangbaar, makkelijk te vervoeren en makkelijk om te zetten in geld. Het voordeel van meerdere zilveren munten hebben, is dat niet alles in een keer verkocht hoeft te worden. De eigenaar kan er uiteraard voor kiezen om de munten in delen te verkopen. Op het moment dat een eigenaar 1 groot stuk zilver heeft, dan moet dit hele grote stuk in een keer verkocht worden, en kan het niet in delen verkocht worden.

Oud zilvergeld

Onder oud zilvergeld worden guldens, rijksdaalders en tientjes verstaan. Ook deze zilveren munten worden veel als fysieke belegging gebruikt. Vroeger werden de zilveren munten als guldens, rijksdaalders en tientjes gebruikt als echt, erkend betaalmiddel. Het werd veel gebruikt en was dan ook een wettelijk betaalmiddel. Tegenwoordig zijn deze zilveren munten geen wettelijk betaalmiddel meer. Het zilver werd te duur bevonden en nikkel was hier de perfecte oplossing voor. Nikkel was veel goedkoper voor het slaan van munten. Er kwam een einde aan het tijdperk van het betalen met zilveren munten. De zilveren munten waren geen wettelijk betaalmiddel meer, maar zilver is natuurlijk gewoon zilver. De zilveren munten hadden dan ook een puurheidsgehalte van 72%. Tegenwoordig wordt dit oude zilvergeld gezien als leuke kleine beleggingen. Ook verzamelaars vinden de zilveren munten doorgaans nog steeds interessant.

Zilveren penningen

Zilveren penningen, eruitziend als zilveren ronde munten, zijn nooit een wettelijk betaalmiddel geweest. Zilveren penningen zijn dan ook een verhaal apart. Het worden dan ook geen zilveren munten, maar zilveren penningen genoemd. Het verschil zit hem in het volgende. Zilveren penningen zijn vaak geslagen ter ere van een bepaalde gebeurtenis. Trouwdagen of geboortes van prinsen of prinsessen vallen onder deze gebeurtenissen. Penningen kunnen ook ter nagedachtenis aan bepaalde personen of gebeurtenissen gemaakt worden. Penningen hebben dan ook altijd een bepaald soort thema. Zilveren penningen hebben vaak een puurheid van 925/1000 of 999/1000. Toch worden zilveren penningen bijna nooit als beleggingen gebruikt.
 

Verkoop uw gouden en zilveren munten bij OudGoud.nl

Bij OudGoud.nl kunt u terecht voor de verkoop van uw gouden en zilveren munten tegen de hoogste prijs. U kunt ten allen tijden langskomen in de winkel of een afspraak maken.

Gouden en zilveren munten

Onze winkel bestaat 40 jaar
Bij ons krijgt u de hoogste en eerlijkste prijs van Nederland!

Wat kunt u bij ons verwachten?

  • Een gastvrije ontvangst
  • Gratis taxatie
  • De hoogste prijs voor uw goud & zilver
  • Contante uitbetaling of per bank

Openingstijden

Maandag: gesloten

Dinsdag t/m vrijdag: 09:30 - 18:00 uur

Zaterdag: 09:30 - 16:00 uur

Zondag: gesloten

Ontvang altijd het hoogste bedrag voor oud goud en zilver!

Bel of mail voor een afspraak: call to us 0299 - 653023 of Mail ons mail

Neem contact met mij op
*Deze velden zijn verplicht
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bekijk onze hoogste actuele prijzen!

Bekijk onze hoogste actuele prijzen!

vrijdag 11 juni 2021
Laatst bijgewerkt om 10:50
Goudprijzen
Karaat Keurmerk Gramprijs
8 0.333 14.84
9 0.375 16.71
10 0.416 18.53
14 0.585 26.06
18 0.750 33.42
20 0.833 37.11
21.6 0.875 38.99
22 0.900 40.10
23 0.958 42.68
23.6 0.983 43.80
24 1.000 44.56
Zilverprijzen
Klasse Keurmerk Gramprijs
Kl 4 0.720 0.39
Kl 3 0.800 0.43
Kl 2 0.835 0.45
Kl 1 0.925 0.50
Fijn 1.000 0.54

Heeft u meer dan 500 gram?

Vraag hier een offerte aan!